KOČEVJE, 27. marec 2023 - Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) je v soboto 24. marca uspešno organizirala že četrto vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023. Prostovoljci so na petih lokacijah po Sloveniji posadili preko 6.000 sadik različnih drevesnih vrst, na goriškem Krasu pa je potekala tudi sadnja 24 kilogramov semen različnih drevesnih vrst.

V bližini Renč na goriškem Krasu je delovno akcijo s svojim sodelovanjem pri sadnji podprl tudi predsednik vlade Robert Golob. Prostovoljstvo je eden od načinov, kako lahko vsak med nami pomaga naravi, je poudaril premier. Verjame tudi, da bodo Kras vse leto obiskovali ljudje iz Slovenije in izkazali svojo skrb do narave in gozdov. »Lani poleti po požaru je izgledalo grozno, zdaj, ko je pomlad in ko stvari že brstijo, pa je upanje, da bo škoda zaradi velikega požara morda manjša, kot je kazalo lani, in da si bo narava sama opomogla. Naša dolžnost je, da ji pri tem pomagamo in da tam, kjer je bilo opustošenje zaradi požara največje, poskušamo zasaditi nova semena in drevesa, da si bo Kras čim prej opomogel,« je v izjavi za medije poudaril premier.

S potekom akcije je bil zadovoljen tudi glavni direktor SiDG Marko Matjašič. Izrazil je zadovoljstvo, da so se akcije udeležile tako rekoč vse generacije. Med prostovoljci je bilo veliko osnovnošolcev in predstavnikov različnih društev, kot so taborniki, skavti, na pomoč je priskočil tudi Zavod za gozdove Slovenije, akciji so se pridružili zaposleni iz več podjetij. »Namen teh akcij je ozaveščanje prebivalcev o pomenu obnove gozda. Na dolgi rok si vsi želimo kakovosten gozd in naš namen je, da akcijo vsako leto ponovimo,« je še dejal Matjašič in se posebej zahvalil tudi podjetjem, ki so sodelovala pri nakupu sadik: Toyota Slovenija, Solis Straža, Etrel in Tajfun Planina.


     FOTO: Predsednik vlade Robert Golob in glavni direktor SiDG Marko Matjašič. Foto: arhiv SiDG