Tretja prostovoljska akcija »Pomladimo gozdove 2022« uspela!

 

Kočevje, 10. aprila 2022 – Akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2022 je bila danes izvedena na vseh šestih lokacijah po Sloveniji: v Kočevski Reki, pri Kidričevem, v bližini Trojan, Rakovega Škocjana in Škofje Loke (Trata) ter na Trnovskem gozdu v bližini vasi Trnovo. Nekaj sto prostovoljcev je uspešno tik pred dežjem, snegom in vetrom posadilo 10.000 sadik gozdnega drevja.

 Foto: Polona Avanzo

 

Akcija je uspela in kljub slabim vremenskim napovedim smo bili z udeležbo zadovoljni. Ocenjujemo, da se je na vseslovenski prostovoljski akciji sadnje dreves Pomladimo gozdove zbralo okoli 500 ljudi, ki so skupaj posadili 10.000 sadik osmih različnih drevesnih vrst. Največ udeležencev je bilo tudi tokrat na Kočevskem, kjer je sedež naše družbe in so najobsežnejši strnjeni kompleksi državnih gozdov. Posebej smo veseli udeležbe družin z otroci in skupin skavtov in tabornikov.

Zahvaljujemo se tudi podjetjem BaumitToyota AdriaNKBMTax-Fin-LexSeco Tools in Etrel, ki so kot partnerji projekta sodelovali pri nakupu sadik in v sami delovni akciji. Na ogoleli gozdni površini nad Trojanami se nam je pridružil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki je v nagovoru udeležencem izpostavil pomen lesne industrije. Verjamemo, da se nas bo prihodnje leto zbralo še več in da bomo posadili še več dreves kot na akciji Pomladimo gozdove 2022.

 

Hvala vsem, ki ste nam pomagali. Skupaj gradimo gozdove prihodnosti!  

 

 

 

 


Vabljeni na tretjo prostovoljsko akcijo »Pomladimo gozdove 2022«

 

Kočevje, 7. aprila 2022 – Družba Slovenski državni gozdovi obvešča prostovoljce, da bo akcija sadnje dreves v soboto 9. aprila izvedena kljub slabši vremenski napovedi. Prostovoljce vabimo, da se nam v soboto ob 9.00 uri pridružijo v čim večjem številu, nujna pa bodo nepremočljiva obutev in ustrezna oblačila. 
Sadili bomo na vseh šestih lokacijah: v Kočevski Reki, pri Kidričevem, v bližini Trojan, Rakovega Škocjana in Škofje Loke (Trata) ter na Trnovskem gozdu v bližini vasi Trnovo.  Posadili bomo dobrih 10.000 dreves. V zadnjih dveh letih nam je izvedbo akcije žal preprečevala epidemija koronavirusne bolezni.

 

Prostovoljce prosimo, da svojo udeležbo za soboto 9. aprila prijavijo prek nove spletne prijavnice, ki je mogoča na tej povezavi:

 

 

Ena oseba lahko prijavi več udeležencev.

 

Spodaj najdete podrobnejše informacije, za morebitna dodatna vprašanja pa lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličete na 041 540 064 (vsak delovnik med 8.00 in 15.00 uro).

 

    

 

 

Kaj: posadili bomo preko 10.000 sadik drevesnih vrst smreke, bukve, breka, doba, gorskega in ostrolistnega javorja, lipe in češnje

 

Kdo: pridruži se nam lahko kdorkoli, ki mu ni vseeno za slovenski gozd in bi želel narediti nekaj dobrega za prihodnje generacije. Sadnja je enostavno opravilo, zato se akcije lahko udeležijo vse generacije, od otrok do najstarejših.

 

Kdaj: 9. aprila 2022 od 9.00 do približno 11.00 ure.

 

Kje: Sadili bomo v Kočevski Reki, pri Kidričevem, v bližini Trojan, Rakovega Škocjana, na Trati pri Škofji Loki in na Trnovskem gozdu v bližini vasi Trnovo.

 

   
Lokacija Zbirno mesto - zemljevid Dostop oz. zbirno mesto
NOVI LAZI PRI KOČEVSKI REKI
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta
Na cesti iz Kočevja proti Kočevski Reki, cca 300 m naprej od vasi Novi Lazi   
TROJANE (ŠIPEK)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta
Parkirišče pri gasilskem domu Trojane  
TRATA PRI ŠKOFJI LOKI
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta
Industrijska cona Trata pri Škofji Loki, v neposredni bližini krožišča  
KIDRIČEVO
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta
Na glavni cesti na relaciji Kidričevo - Slovenska Bistrica, v gozdu pred ograjeno površino zaviješ desno na gozdno cesto  
RAKOV ŠKOCJAN
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta
Na stari cesti med Postojno in Uncem pri odcepu proti Rakovem Škocjanu  
TRNOVO
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta
Na relaciji Solkan - Trnovo, v kraju Trnovo, na parkirišču pri trgovini  

 

Oprema: S seboj obvezno prinesite orodje - rovnico, kramp ali podobno orodje. Zaželene so vrečke in torbe za prenašanje sadik po delovišču.

 

Kako: Eno orodje uporabljata dva prostovoljca izmenično, strokovno pomoč zagotavljajo gozdarji ZGS in SiDG.  NAVODILA: KAKO SADIMO?

          Kako posadimo drevesno sadiko si lahko ogledate tudi v video zgodbi, ki smo jo posneli pred zadnjo akcijo: VIDEO ZGODBA: Kako posaditi drevo?

 

Organizator: Slovenski državni gozdovi, d.o.o.

 

Kot partnerji bodo z nami v projektu sodelovali: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoZavod za gozdove Slovenije in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtovV letošnjem letu bodo kot partnerji in podporniki akcije sodelovali tudi: BaumitToyota AdriaNKBMTax-Fin-Lex, Seco Tools in Etrel.

 

Informacije o naši vseslovenski akciji pogozdovanja bomo posodabljali sproti. Spremljajte nas tukaj, pa tudi prek družbenih omrežij Facebook in Instagram.

 

Udeležba je na lastno odgovornost.