Vabljeni na tretjo prostovoljsko akcijo »Pomladimo gozdove 2020«

 

Kočevje, 11. februar 2020 – Naravne ujme in podlubniki so v zadnjih šestih letih v slovenskih gozdovih poškodovali preko 16 milijonov m3 dreves. Na najbolj poškodovanih površinah bo potrebna obnova s sadnjo sadik gozdnega drevja. V družbi Slovenski državni gozdovi bomo zato letos tretjič zapored organizirali vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves z naslovom »Pomladimo gozdove 2020«. Delovna akcija bo potekala 4. aprila 2020 na več lokacijah po Sloveniji. 

Pri sadnji na območju Kidričevega se nam bo pridružila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, v Hrašah pri Medvodah pa minister za okolje in prostor, Simon Zajc. Saditi nam bodo pomagali tudi župani iz lokalnega okolja. Za sadnjo v Kočah pri Kočevski reki je udeležbo že potrdil župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, pri Uncu župan Občine Cerknica, Marko Rupar, v državnih gozdovih v Kidričevem pa župan Občine Kidričevo, Anton Leskovar. Tudi letos bodo kot partnerji v projektu sodelovali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod RS za varstvo narave in Zveza tabornikov Slovenije.

 

    

 

 

Kaj: posadili bomo preko 12.000 sadik drevesnih vrst smreke, macesna, bukve, doba, belega gabra, rdečega bora, lipe in češnje.

 

Kdo: pridruži se nam lahko kdorkoli, ki mu ni vseeno za slovenski gozd in bi želel narediti nekaj dobrega za prihodnje generacije. Sadnja je enostavno opravilo, zato se akcije lahko udeležijo vse generacije.

 

Kdaj: 4. aprila 2020 od 9.00 ure dalje. V primeru slabega vremena bo akcija prestavljena za teden dni na 11. april 2020.

 

Kje: Sadili bomo v Kočevki Reki, na Uncu, v Medvodah in v Kidričevem.

 

   
Lokacija Zbirno mesto Dostop
Hraše pri Medvodah
Povezava do zbirnega mesta
Na avtocestnem izvozu za Vodice, zavijete levo v smeri smer Valburga. Na koncu vasi Zapoge na odcepu zavijete na makadamsko cestišče, kjer je zbirno mesto.
Koče pri Kočevski Reki
Povezava do zbirnega mesta
Na cesti od Kočevske Reke proti Kočam pri prvem odcepu zavijete desno do zbirnega mesta. Avtomobile bomo parkirali ob gozdni poti.
Kidričevo
Povezava do zbirnega mesta
Zbirno mesto je na parkirišču Osnovne šole Kidričevo.
Unec
Povezava do zbirnega mesta
Na stari cesti, ki pelje od Postojne proti Uncu, na križišču za Rakov Škocjan zavijete s ceste na parkirišče, kjer je zbirno mesto.

 

Oprema: Prinesite obvezno rovnico, kramp ali podobno orodje, zaželene so vrečke ali torbe za prenašanje sadik po delovišču.

 

Kako: Eno orodje uporabljata dva prostovoljca izmenično, strokovno pomoč zagotavljajo gozdarji ZGS in SiDG.  NAVODILA: KAKO SADIMO?

 

Organizator: Slovenski državni gozdovi, d.o.o.

 

Informacije o naši vseslovenski akciji pogozdovanja bomo posodabljali sproti. Spremljajte nas tukaj, pa tudi prek družbenih omrežij Facebook in Instagram.

 

 

Udeležba je na lastno odgovornost.

 

 

K O D E K S: