Kočevje, 23. marca 2023 – Družba Slovenski državni gozdovi, d. o. o., obvešča prostovoljce, da bo letošnja vseslovenska prostovoljska akcija sadnje dreves potekala v soboto 25. marca s pričetkom ob 9.00 uri. Akcija bo kljub slabši vremenski napovedi izvedena. Udeležence prosimo, da se ustrezno obujejo in oblečejo. Sadili bomo v bližini Kočevja (Polom), Lovrenca na Pohorju, Smrečja pri Bohorju in v Mošah pri Medvodah. Posebnost letošnje akcije je setev semen na Goriškem Krasu na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar. Prostovoljce vabimo, da se nam pridružijo v čim večjem številu in da skupaj naredimo dobro delo za naše gozdove.

 

Vse, ki se nameravate akcije udeležiti, prosimo, da svojo udeležbo prijavite prek spletne prijavnice na spodnji povezavi, kjer lahko ena oseba pa lahko prijavi poljubno število ljudi.

 

  

Spodaj najdete podrobnejše informacije, za morebitna dodatna vprašanja pa lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličete na 041 540 064 (vsak delovnik med 8.00 in 15.00 uro).

 

 

       Foto: Fotorealist 

 

Kaj: posadili bomo okoli 6.000 sadik avtohtonih drevesnih vrst hrasta, češnje, jelke, macesna, duglazije, kostanja, gorskega javorja, bukve in gradna.  Na Krasu bo na 2,5 hektarja površine poleg sadnje 300 sadik dreves, potekala setev 24 kilogramov semen avtohtonih drevesnih vrst topokrpega javorja, maklena, lipovca in lipe.

 

Kdo: pridruži se nam lahko kdorkoli, ki mu ni vseeno za slovenski gozd in bi želel narediti nekaj dobrega za prihodnje generacije. Sadnja je enostavno opravilo, zato se akcije lahko udeležijo vse generacije, od otrok do najstarejših.

 

Kdaj: 25. marca 2023 od 9.00 do približno 12.00 ure

 

Lokacije in zbirna mesta: na vseh spodaj navedenih lokacijah ali zbirnih mestih je mogoče parkiranje. Tam sledite navodilom zaposlenih SiDG.

   

Lokacija Zbirno mesto - zemljevid Dostop oz. zbirno mesto
KOČEVJE - V BLIŽINI VASI POLOM
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Na cesti iz Kočevja proti Novem mestu zavijemo levo na križišču proti vasi Polom (glejte oznake na glavni cesti - iz centra Kočevja do odcepa za Polom je cca 7,7 km). Pot nadaljujete po asfaltni cesti cca 2,5 km do zbirnega mesta. 

KOORDINATE: 45.717302, 14.869331  

LOVRENC NA POHORJU
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Zbirno mesto je parkirišče pri Tovarni kos in srpov na Lovrencu na Pohorju.

KOORDINATE: 46.547084, 15.403684 

SMREČJE PRI BOHORJU
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Iz smeri Šentjurja v naselju Lesično zapustite krožišče v prvem odcepu v smeri Zagorje. Pot nadaljujete 4,5 km proti Planini nad Sevnico. Vaš cilj je parkirišče-dvorišče ob lokalni cesti na naslovu Zagorje 30, 3261 Lesično.

KOORDINATE: 46.087476, 15.470043 

MOŠE PRI MEDVODAH
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Na cesti Valburga – Trboje za gozdnim robom pri križu zavijete desno na prvo poljsko pot, kjer je zbirno mesto.

KOORDINATE: 46.183215, 14.422118  

GORIŠKI KRAS (setev)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Zbirno mesto je pri Lovskem domu Kremance, Žigoni 135, 5929 Renče, do katerega se pripeljete po regionalni cesti Renče - Temnica.

KOORDINATE: 45.872008, 13.656896  


 

Oprema: S seboj obvezno prinesite orodje - rovnico, kramp, motiko ali podobno orodje. Priporočljive so tudi vrtnarske rokavice. Zaželene so vrečke in torbe za prenašanje sadik po delovišču. Za setev na Krasu priporočamo tudi železne grablje.

 

Kako: Eno orodje uporabljata dva prostovoljca izmenično. Strokovno pomoč bodo zagotovili gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in SiDG.  NAVODILA: KAKO SADIMO?

Kako posadimo drevesno sadiko si lahko ogledate tudi v video zgodbi, ki smo jo posneli za eno od prejšnjih akcijVIDEO ZGODBA: Kako posaditi drevo?

 

Organizator: Slovenski državni gozdovi, d. o. o.

 

Kot partnerji bodo z nami v projektu sodelovali: Zavod za gozdove SlovenijeMinistrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoZdruženje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zveza tabornikov SlovenijeV letošnjem letu bodo kot partnerji in podporniki akcije sodelovala tudi podjetja: Solis TimberToyota Adria, Tajfun Planina in Etrel.

 

Informacije o naši vseslovenski akciji pogozdovanja bomo posodabljali sproti. Spremljajte nas tukaj, pa tudi prek družbenih omrežij Facebook in Instagram.

 

Udeležba je na lastno odgovornost.