Tekst in foto: Danijela Zaveršnik

V soboto 7. septembra sem se kot predstavnica SiDG z družino udeležila tradicionalnega jesenskega pohoda po gozdno turistični poti Plešivec.  Kljub rahlemu dežju smo se ob 9.30 uri dobili pred gostiščem Balek v Suhem dolu, kjer sta nas pozdravila predsednik Turističnega društva Slovenj Gradec  Peter Cesar in župan Mestne občine Slovenj Gradec  Tilen Klugler. Oba sta se SiDG  iskreno zahvalila za pomoč pri obnovi poti.

Gozdno turistična pot Plešivec  je ena  daljših in dobro označenih krožnih poti z dolžino 10 km in z višinsko razliko okrog 500 metrov. Sprehodili smo se po soteski Kaštel ter se ustavili  pri mlinu, kjer smo imeli postanek za krajše druženje in prikaz dela v mlinu. Najbolj zagreti so kljub dežju  nadaljevali pot do plešivske graščine, do Vernerce in nazaj na izhodiščno točko v Suhi dol.

Vetrolom je konec leta 2017  gozdno  turistično pot močno poškodoval.  Družba SIDG se je odzvala na prošnjo Turističnega društva Slovenj Gradec in finančno podprla obnovo poti.  Z našo pomočjo so postavili klopi na počivališču ob mlinu, zamenjali so polomljene smerokaze in table, počistili so zaraslo pot in zagotovili varen prehod nad jarkom (vzdolž so se položile brune v dolžini 6 metrov).

Upamo, da bo obnovljena pot služila mnogim pohodnikom. Predvsem pa je pohvalno, da smo kot družba  SiDG prispevali k ohranitvi te barvite poti po soteski  Kaštel. S tem smo pokazali, da poleg osnovnih načel gospodarjenja z gozdom (trajnosti, sonaravnosti in večnamenskosti) spodbujamo tudi socialne funkcije gozda in da nam gozd ne predstavlja samo vira surovine, temveč ima tudi različne funkcije - rekreativno, turistično, izobraževalno, estetsko…